BOLVIR S’ADHEREIX A LES VILES FLORIDES


Bolvir s’incorpora a Viles Florides

El municipi entra a formar part del moviment Viles Florides, que ja suma 113 municipis a tota Catalunya així com més de 300 llars i espais públics al llarg de tot el territori.

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC).

El projecte, que compta amb el suport de l’Agencia Catalana de Turisme, promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental.

Visiteu BolvirBolvir s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb aquest, ja són 113 municipis a tota Catalunya que formen part d’aquest moviment. Bolvir és el segon poble de la Cerdanya en adherir-se a Viles Florides, després de la recent incorporació fa unes setmanes de Puigcerdà.

Bolvir treballa en la mostra constant de que millorar el poble en qualsevol de les seves facetes així com la qualitat de vida dels seus ciutadans es matèria indispensable en el quadern governamental. Per això, expliquen des del consistori, “participar en Viles Florides és una mostra més de la nostra voluntat d’involucrar-nos encara més en aquesta activitat, en la promoció de la flora autòctona, així com reeducar els visitants en la importància de les flors i la natura en la quotidianitat diària“.

Viles Florides

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 86 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, els municipis de Bagergue, Figueres, Mollet del Vallès, Olot i Vila-Seca són els cinc municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara. Mentre que hi ha 31 municipis amb tres, 44 amb dues i 6 amb una.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.