TALLTORTA: Església de Sant Climent de Talltorta i Antiga Rectoria

ESGLÉSIA DE SANT CLIMENT DE TALLTORTA

Al poble de Talltorta s’hi troben unes pintures murals de caire popular que daten del s. XVIII, les quals ornen la pràctica totalitat del temple, i que han estat objecte de restauració. Presenten l’interès d’integrar determinats elements prohibits a l’època, raó per la qual hom va mirar d’esborrar alguns d’ells posteriorment. El terra de vidre col·locat a l’absis permet una visió de les restes exhumades del temple romànic precedent, descobert durant l’excavació i arranjament de l’església. Horari per visualització des de l’exterior i encesa de llums amb moneder electrònic (1€): Dissabtes: 11h-18h; Diumenges i festius: 11h-14h. Juliol, Agost, Nadal i Pasqua, obert cada dia.  Possibilitat de visites guiades. Tel. 972-895001.

TOUR VIRTUAL ESGLÉSIA

LA RECTORIA DE TALLTORTA

La “Rectoria de Talltorta” es troba ubicada en el nucli d’aquest agregat del municipi de Bolvir, a la riba dreta del riu Querol poc abans de confluir amb el riu Segre.

L’edifici era propietat del Bisbat d’Urgell fins a la seva compra per l’Ajuntament de Bolvir, el 26 de març de 2018, amb la voluntat de destinar-lo a un ús públic com a Centre d’Interpretació – Museu relacionat amb la història de l’església barroca de Sant Climent i de les singulars i excepcionals pintures murals, així com a espai per a diferents activitats culturals. Està protegit per la declaració de l’església de Sant Climent, annexa a ell, com a bé cultural d’interès nacional (BCIN). La Rectoria tenia les funcions al servei d’aquesta, La restauració d’una i altra ha conservat el clar vestigi d’un pas a l’alçada del cor de l’església i del primer pis de la rectoria que comunicava ambdós edificis.

La rectoria és un edifici tipificat de tipologia ceretana, de planta quadrada amb un pati davanter, un altre en la part darrera que lliga amb el lateral a ponent. Consta de planta baixa, un primer pis i una planta sota coberta de poca alçada. S’accedeix per la façana sud, que és la principal, situada al carrer del Molí de la Farga. Aquesta façana gaudeix, al llarg de tota ella, de l’element més destacat de l’edifici que és la balconera, restaurada íntegrament. Aquesta és tota de fusta i està suportada per les parets de tancament del pati davanter de la rectoria i per uns pilars de fusta que van de terra a la balconera, esdevenint un porxo d’entrada, i de la balconera fins a la coberta, suportant la volada del llosat que permet cobrir-la tota. Destaca l’ornamentació de la part alta amb arcs de mig punt.
A l’interior de la rectoria la restauració ha conservat els elements propis i característics de la casa com: el terra de post de fusta del prim i de les golfes, les encavallades del pis sota llosat, la cuina amb pica i llar de foc, els armaris de paret i cantoners de tota la casa, i alguns elements curiosos.

La restauració de l’edifici de la Rectoria de Talltorta va estar cofinançada pel PO FEDER de Catalunya 2014- 2020, Eixos prioritaris 4 i 6, dins de l’operació: Valorització del patrimoni cultural i natural de la Cerdanya.

TOUR VIRTUAL RECTORIA

Horaris

Entre setmana de 8h a 15h (prèvia reserva al 972 895 001)

Dissabte, diumenge i festius a les 10h i a les 14h