Museu Espai Ceretània

nor

Museu espai Ceretània

El museu Espai Ceretània de Bolvir s’ubica als peus del jaciment arqueològic: “El Castellot” de Bolvir. La visita inclou:

(1) La sala d’exposicions permanents que explica les diferents fases del jaciment amb plafons informatius i vitrines amb els objectes recuperats, elements interactius i tàctils i un breu audiovisual de la història de la Cerdanya. Informació en català, castellà, francès i anglès.

(2) La sala polivalent que acull exposicions temporals. (Mirar apartat agenda per saber quina exposició hi ha actualment)

(3) Accés al jaciment, zona wi-fi i app. Per descarregar.

(4) Quan es realitzen excavacions es pot observar al taller d’arqueologia els treballs de neteja i restauració de les peces.


Assentament ceretano-ibèric i medieval “El Castellot”

És un dels pocs poblats ibèrics localitzat al Pirineu. La seva primera ocupació es data, a priori, del s. IV a.C. i hi pertanyen tant estructures de caràcter comunal (sitges d’emmagatzematge, una muralla i altres elements defensius,…) com espais i elements domèstics (llars de foc, molins de mà, contenidors ceràmics,…). L’assentament fou objecte d’activitats ben diverses, com la ramaderia de grans herbívors, l’agricultura, la confecció de teixits o la metal·lúrgica. Per aquest jaciment passà el general cartaginès Annibal amb els seus elefants de camí per combatre a Roma (guerres púniques). Posteriorment, rebé lleus influències del món romà (s.II-I a.C.) i després fou reocupat a l’alta edat mitjana (s. X-XII).  


Horaris del museu:

HORARIS D’HIVERN:

De dilluns a divendres: de 8.00 a 15.00 (Previ contacte al 972 895 001).

Dissabtes: d’10.00 a 14.00   i de  16.00 a 18.00.

Diumenges i festius: d’11.00 a 14.00.

HORARIS D’ESTIU:

Tots els dies de 10.00 a 14.00 h i de 16:00 a 18:00 h.


Tarifes del museu:

 • Entrada infantil (de 5 a 15 anys): 1 €.
 • Entrada jubilats i grups (minim 10 persones): 2 €.
 • Entrada adult: 3 €.

Tallers per a nens:

 • TALLER DE NUMISMÀTICA: RESTAURACIÓ D’UNA MONEDA AUTÈNTICA DEL SEGLE XIX. En aquest taller us introduirem al món de la numismàtica i ensenyarem quines són les diferents tècniques de restauració que els arqueòlegs apliquem a les monedes i/o objectes metàl·lics per a la seva classificació i preservació. Escollirem una tècnica i cadascú netejarà la seva moneda, equipat amb guants i mascareta com un autèntic restaurador, un cop estigui restaurada i classificada us la
  podreu endur de record. 2€ per nen. 1 hora de duració.
 • TALLER DE RECERCA D’OR. La presència d’or als Pirineus és un element documentat pels autors
  antics, amb el pas del Riu Segre i la sedimentació del metall. És per això que donem la importància de donar a conèixer entre els més petits i joves aquest fet rellevant. El taller consisteix en trobar amb un àbac, barrejada amb aigua i sorra del Segre, pellofes d’or amb un sistema fàcil d’identificar i que l’afortunat es podrà endur en una proveta cap a casa. 1€ per nen. 1 hora de duració.
 • TALLER DE TIR EN ARC.  Els primers homes de la Cerdanya eren caçadors. Per menjar havien
  de sortir a capturar animals. Amb aquest taller volem simular la mateixa manera que tenien de sobreviure. Amb uns plafons amb fotos d’animals, vestits de soldats, i organitzats en grups de 3 o 4
  nens, cadascú tindrà la possibilitat de llençar 3 fletxes i depenent de la punteria, aconseguir una millor puntuació pel grup.
 • TALLER D’EXCAVACIÓ ARQUEOLÒGICA I RESTAURACIÓ DE PECES. Taller d’excavació en una casa ibera al descobert on es troben ceràmiques o restes d’animals. Aquestes peces ceràmiques, que
  poden pertànyer a una olla de terrissa, es portaran al laboratori on es procedirà a la neteja, restauració i recomposició de la peça. L’objecte resultant es sortejarà entre el grup de nens. 1€ per nen. 1 hora.
 • TALLER DE CONÈIXER EL MON DEL RUC. Breu història del ruc, divertida i didàctica per descobrir
  peculiaritats dels rucs del seu comportament. Integració de la natura i la cura d’aquests animals.
  Descobrir la complicitat que es pot transmetre entre ruc i infant. Activitat raspallar, manar a peu als rucs i pujar-hi per fer una foto. 3€ per nen. Mínim 15 nens, màxim 25. 1 hora.

 


CONTACTE:

museu@bolvir.cat

Telèfon museu: 972 895 192


Donacions:

Link de la web del museu:

http://www.uab.cat/web/investigar/campus-d-arqueologia-i-paleontologia-uab/seu-el-castellot/el-jaciment-arqueologic-del-castellot-1345698942147.html